Zmizelá Kutná Hora   »  Novinky

Čtvrtý ročník kurzu architektury

10 slohů architektury v Kutné Hoře je název vzdělávacího kurzu pro veřejnost, který probíhá v akademickém roce 2023/2024. Zahájen byl 7. září a přejeme frekventantům, aby si historickou architekturu a umění příjemně užili.

Vzdělávací kurz Deset slohů architektury v Kutné Hoře je určen pro širokou veřejnost. Účastní se jej ve svém volném čase lidé různých profesí, které spojuje zájem o historii, architekturu a umění. Na teoretickou výuku v Dačického domě, kde se posluchači seznamují s charakteristikami probíraného slohu, navazuje praktická část – exkurze. Účastníci mají příležitost spolu s lektorem kurzů poznat plejádu slohů a stylů, nahlédnout do běžně nepřístupných míst památkových objektů a díky dlouholeté badatelské práci lektora se dozvědět i ty nejnovější, zatím nepublikované poznatky z historie města. Nad rámec kurzů mají posluchači příležitost společně s lektorem porovnat studovaný materiál i v zahraničí.

„Minulý rok jsme navštívili italskou Florencii, kolébku evropské renesance, kde prakticky na každém kroku návštěvník narazí na stavbu nebo dílo, které ovlivnily další vývoj umění. S letošním kurzem jsme vyrazili do Říma, mekky antické architektury, ale také příkladů takzvaného radikálního baroka, které zde při své cestě na sklonku sedmnáctého století studoval Jan Blažej Santini,“ řekl Aleš Pospíšil a doplnil, že ve svých kurzech se snaží ukázat a popsat mimořádné hodnoty, které Kutná Hora má v historické architektuře a neustále je porovnávat s českým a evropským kontextem. Posluchači ročníku 2022/2023 měli příležitost prohlédnout si běžně nepřístupné památkové objekty v Kutné Hoře, Sedlci a okolí, ale kupříkladu v rámci exkurze zaměřené na funkcionalismus využili možnost navštívit čerstvě otevřenou Volmanovu vilu v Čelakovicích nebo důkladně prozkoumat Budilovu vilu a sanatorium v Kostelci nad Černými lesy. „Momentálně nás čeká zakončení kurzu celodenní exkurzí na Pražský hrad, kde využívám svých kontaktů s kolegy z jeho správy, kteří nám představí i běžně nepřístupná místa svatovítské katedrály,“ doplnil Aleš Pospíšil.

Monika Pravdová

 

Napište nám

Hledáme další prameny a sbírky!

Všechna políčka formuláře musí být vyplněná.
Buďte bez obav – vaše údaje jsou u nás v bezpečí a nikdy je nikomu neposkytneme.

Vyhledávání v digiarchivu