Zmizelá Kutná Hora   »  Novinky

Přednáška o kutnohorské sv. Barboře

Péče o Barboru s podtitulem Historie oprav chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře od 18. do 21. století byl název přednášky Aleše Pospíšila na Nové scéně Dusíkova divadla. Akci zorganizoval Muzejní a vlastivědný spolek „Včela Čáslavská“ s podporou města Čáslav.

Přednáška to byla opravdu „výživná“. Těžko by se totiž našel odborník, který má větší znalosti, než Kutnohořan Aleš Pospíšil z Národního památkového ústavu, pracoviště Kutná Hora. „Svatá Barbora se tyčí nad Kutnou Horou jako diamant!“ Tato slova přednášejícího odkazují na jeho vztah k chrámu, ale hlavně jsou pravdivá! Není náhoda, že tato pětilodní gotická katedrála je zapsaná na seznamu Světového dědictví UNESCO. A právem je „magnetem“ také pro turisty z celého světa.

Přednášející seznámil posluchače nejen s historií chrámu, ale především s opravami, které proběhly v posledních letech. Nejvíce však zaujaly rozdíly, kterými se liší od ostatních sakrálních staveb srovnatelného významu. Je to především skutečnost, že na rozdíl od ostatních světových katedrál byl kostel postaven za hradbami města. Unikátní je také půdorys a stanová střecha.

Aleš Pospíšil nepřednášel v Čáslavi poprvé a jistě ani naposled. Jeho znalosti, podpořené dokonalým obrazovým materiálem, jsou pro členy „Včely Čáslavské“ a veřejnost zdrojem unikátních informací.

Vladimír Havlíček

Napište nám

Hledáme další prameny a sbírky!

Všechna políčka formuláře musí být vyplněná.
Buďte bez obav – vaše údaje jsou u nás v bezpečí a nikdy je nikomu neposkytneme.

Vyhledávání v digiarchivu