Zmizelá Kutná Hora   »  Novinky

Tellerův cukrovar

Již jedenáctý ročník Dne architektury přilákal do Tellerova cukrovaru více než stovku návštěvníků. Průvodcem po této industriální památce, která aktuálně prochází náročnou rekonstrukcí, byl historik umění a kutnohorský památkář Aleš Pospíšil. Ten hned na úvod přivítal návštěvníky slovy, že tento ročník je, co se počtu návštěvníků týče, rekordní a vzpomenul také na ročníky předešlé.

Prohlídka cukrovaru a jeho blízkého okolí trvala hodinu a Aleš Pospíšil začal svůj poutavý výklad krátkým exkurzem do historie městské části Karlov, kde se Tellerův cukrovar nachází. Vzpomenul, že celá čtvrť v minulosti stávala za hradbami středověkého města a kromě špitálu, kostela sv. Lazara s přilehlým hřbitovem, sloužila část dnešního Karlova i jako popraviště. Také připomněl areál bývalých Tyršových sadů, které zde začaly vznikat v 19. století. Jejich součástí byl až do 80. let minulého století velmi architektonicky cenný hudební altán. Návštěvníky průvodce upozornil i na to, že zde v jednom z domů v roce 1851 pobýval Karel Havlíček Borovský. Památník na dům i samotného autora se dodnes nachází blízko dnešního plaveckého bazénu.

Samotný špitál byl v dnešním Karlově založen již v roce 1324 a sloužil až do 30. let 19. století. V roce 1850 koupil celý objekt cukrovarník židovského původu Michael Teller a začal budovat jednu z největších továren v celé Kutné Hoře. Historicky cenná budova, kterou dodnes můžeme vidět u hlavní ulice, původně sloužila jako správní a obytné sídlo. Aleš Pospíšil také upozornil na to, že na střeše budovy kdysi stávala zhruba 7 metrů vysoká věž s hodinami, která by měla být v rámci současné rekonstrukce obnovena.

Potomci původních majitelů cukrovaru zemřeli za 2. světové války v koncentračním táboře, a tak v 50. letech připadl celý objekt městu. Postupně památka sloužila jako ubytovna, sídlo charity, nebo mateřská škola. V roce 2019 objekt ve značně zchátralém stavu koupil Ing. Pavel Tomáš a pustil se do rekonstrukce. Do budoucna se počítá s tím, že by měl být bývalý cukrovar přebudován na byty a přízemí bude sloužit ke komerčním účelům.

Poslední ze čtyř zastávek vedla do zadní části nádvoří, kde stával jednolodní gotický kostel ze 14. století, který původně navazoval na špitál. Stopy kostela jsou dodnes patrné v dosud stojící zdi.

Den architektury v Tellerově cukrovaru byl velmi zajímavým putováním po historii této industriální památky, ale i vhledem do současné rekonstrukce a budoucí podoby celého objektu. Díky poutavému vyprávění Aleše Pospíšila si návštěvníci odnesli mnoho nových poznatků a velký zážitek z možnosti projít interiérem a exteriérem bývalého továrního areálu.

Radka Krejčí

Napište nám

Hledáme další prameny a sbírky!

Všechna políčka formuláře musí být vyplněná.
Buďte bez obav – vaše údaje jsou u nás v bezpečí a nikdy je nikomu neposkytneme.

Vyhledávání v digiarchivu