Zmizelá Kutná Hora   »  Novinky

Druhý ročník kurzu architektury

Druhý ročník vzdělávacího kurzu pro veřejnost nabídne od září do června deset tematických přednášek a deset exkurzí po Kutné Hoře, okolí i v Praze. V září bude tématem románský sloh, v říjnu gotika, v listopadu renesance a v prosinci baroko. Další lekce budou věnovány empíru, historismu a secesi, kubismu nebo i socialistické a soudobé architektuře.

„Kutná Hora a okolí je pokladnicí architektonických slohů od románského období až po současnost. Snad všichni znají významné kutnohorské stavby gotiky a baroka, ale už málokdo ví, ve kterém z kutnohorských domů se dosud skrývá renesance nebo kolik památek se tu dochovalo z období kubismu a funkcionalismu, či jaké smělé projekty zde nakonec nebyly zrealizovány,“ uvedl Aleš Pospíšil, historik umění a kutnohorský památkář, který bude lektorem vzdělávacího kurzu pro veřejnost. Aleš Pospíšil je zároveň autorem unikátního projektu Zmizelá Kutná Hora, mezi jehož výstupy patří stejnojmenné tematické publikace a webové stránky zmizelakutnahora.cz. Je autorem už pěti knih o architektuře Kutné Hory. „Mým hlavním profesním cílem je popularizace památek a proto se snažím propojovat jejich vědecké poznání se zajímavými příběhy vlastníků nebo architektů. Kutná Hora měla v historii to štěstí, že nejvýznamnější stavby zde navrhovali pražští architekti, jejichž díla mají evropskou úroveň. V kurzu se ale budu věnovat i zcela neznámým stavbám místní produkce, které jsem poznal za dvacet let své každodenní památkářské praxe“ prozradil Aleš Pospíšil.

Výuka se bude konat v Dačického domě ve vybrané čtvrtky od 19 do 20.30 hodin. Exkurze v terénu pak ve vybrané čtvrtky od 16 do 17.30 hodin, vyjma exkurzí mimo Kutnou Horu. „Absolventi obdrží 20 pracovních listů a certifikát o absolvování kurzu,“ řekl Aleš Pospíšil a doplnil, že kompletní informace o kurzu a rozpis lekcí naleznou zájemci v propagačním letáku. Kapacita kurzu je omezena. Přihlášky je možné podat v Dačického domě nejpozději do 6. září.

Monika Pravdová

Napište nám

Hledáme další prameny a sbírky!

Všechna políčka formuláře musí být vyplněná.
Buďte bez obav – vaše údaje jsou u nás v bezpečí a nikdy je nikomu neposkytneme.

Vyhledávání v digiarchivu