Zmizelá Kutná Hora   »  Novinky

2. přírůstek Digitálního archivu: Ulice a náměstí

Celkem 12 historických snímků zachycuje ulice a náměstí od první dekády do čtyřicátých let 20. století. Většina z nich pochází ze Státního okresního archivu v Kutné Hoře, dvě pohlednice jsou ve vlastnictví soukromého sběratele.
Mezi zajímavé snímky patří zachycení dnešní Hornické ulice z období před výstavbou Okresního úřadu a jejím napřímením do Radnické ulice; snímku dominuje objekt čp. 209 s tehdy ještě bohatě členěnou fasádou, který byl v letech 1883 – 1885 vystavěn jako špitál, později sloužil jako škola a dnes v něm sídlí Všeobecná zdravotní pojišťovna.

Vokounům snímek Jánského náměstí se zasněženými a dosud málo zalesněnými Rovinami už v našem archivu máme, toto je však jeho kvalitnější kopie. Druhý snímek téhož náměstí je možné přesně datovat do roku 1941, neboť v dáli vedle kaple Božího Těla právě probíhá demolice přístaveb varhanářské firmy Jana Tučka.

Snímek Ruthardské ulice byl pořízen patrně těsně před demolicí původního domku čp. 14 a je zajímavý zachycením odtoku dešťové vody z uličky směrem do Vrchlice. Na rohu oplocení jsou patrné velké armovací kvádry s viditelnými stopami druhotného osekání, které původně tvořily součást branky vedoucí do údolí.

Na dvou snímcích Václavského náměstí upoutá dům čp. 147 vpravo s bohatě členěnou fasádou ze šedesátých let 19. století, která byla do stávajícího, značně zjednodušeného stavu, uvedena v letech 1928 – 1929. Bohatší fasádu měl původně také dům čp. 349 zachycený na snímku Vocelovy ulice, který byl mylně určen jako rodiště zakladatele české archeologie a dějin umění Jana Erazima Vocela a tedy i názvu ulice. Vocel se narodil zřejmě v domě čp. 319, který stál na místě dnešního hotelu Mědínek.

Napište nám

Hledáme další prameny a sbírky!

Všechna políčka formuláře musí být vyplněná.
Buďte bez obav – vaše údaje jsou u nás v bezpečí a nikdy je nikomu neposkytneme.

Vyhledávání v digiarchivu