Zmizelá Kutná Hora   »  Novinky

1. přírůstek Digitálního archivu: Voršilský klášter

Prohlédněte si osm fotografií zachycující exteriér kláštera sv. Voršily. Historické snímky pochází ze Státního okresního archivu v Kutné Hoře, jsou součástí početného souboru, který byl zpracován až v roce 2009.
Jde vesměs o fotografie většího formátu nalepené na tvrdém kartonu, v pěti případech je na zadní straně razítko autora. Unikátní je snímek od Josefa Steffela zachycující nedostavěnou partii kláštera na jihozápadní straně, v baroku připravenou na výstavbu rozměrného kostela podle plánů Kiliána Ignáce Dientzenhofera. Na tomto místě, ale mnohem menší a v jiné podobě, byla potom v letech 1899 až 1901 vystavěna kaple Nejsvětějšího srdce Páně. Předpokládáme, že Steffelův snímek byl pořízen těsně před započetím prací na její stavbě.

Další dva zajímavé snímky zachycují kapli Nejsvětějšího srdce Páně už po dostavbě, a mimo jiné dokládají, že ozdobný plot před vstupem je až dodatečný. Autorem jednoho z těchto snímků je Josef Vokoun, který pořídil v rozmezí prvních dvou desetiletí 20. století rozsáhlou fotodokumentaci kláštera jak z pohledu zvenčí, tak především zevnitř. Ta bude tématem jednoho z dalších přírůstků Digitálního archivu.

Napište nám

Hledáme další prameny a sbírky!

Všechna políčka formuláře musí být vyplněná.
Buďte bez obav – vaše údaje jsou u nás v bezpečí a nikdy je nikomu neposkytneme.

Vyhledávání v digiarchivu