Zmizelá Kutná Hora   »  Novinky

Den architektury v secesní vile a kině

Jubilejní 10. ročník Dne architektury jsme oslavili v Kutné Hoře v sobotu 3. října celoodpoledním programem. Dvě akce navštívilo přes osmdesát architektury milovných návštěvníků, navzdory protikoronavirovým opatřením.

Akce odstartovala na zahradě vily čp. 188 Štefánikova ulice v Hloušce. Tato vila představuje v rámci Kutné Hory nejvýznamnější ukázku architektury stylu secese. Jejím autorem byl stavitel Karel Němeček, který ji vyprojektoval v roce 1909 jako první objekt tehdy se rozvíjející zástavby podél bývalých hradeb v ulici Na Příkopech. Stavebníkem byl ovocnář Antonín Vyčichlo s manželkou Annou a dokončená vila byla kolaudována v dubnu 1910. Objekt se do současnosti dochoval v původním stavu jen s minimálními stavebními úpravami. V exteriéru zaujmou štukové prvky s typickými florálními a figurálními motivy, stejně jako hlavní vchod s okovanými dveřmi a keramickým obkladem. V interiéru je to schodišťová hala se zábradlím vyšperkovaným květinovými koši a arkýř na úrovni patra s pozoruhodnými vitrajemi od pražské firmy Staněk – Šebek, tvůrců mj. skomaleb pražského Paláce Lucerna z téže doby. Hodnotné je i zasazení vily do nároží zahrady obklopené cihelnou zdí, přístupnou pilířovou bránou s obřími kovanými vraty z hlavní ulice. Vila v současnosti prochází památkovou obnovou a adaptací na luxusní stacionář.

Majitelem vily byl od období první republiky právník dr. František Beneš, pocházející z rozvětvené rodiny čítající dvanáct dětí. Z nich kromě jej vynikli tři bratři, jenž se svými počiny zapsali do povědomí Kutné Hory první poloviny 20. století. Bohumír Beneš založil nedaleko od vily pekárnu, Jan Beneš vlastnil proslulý hotel Černý kůň a Rudolf Beneš vystavěl a provozoval kino Modrý kříž. A právě tento objekt oslavil v rámci Dne architektury kulaté výročí 100 let! Z majetku Národního filmového archivu v Praze byly k této příležitosti zdigitalizovány čtyři dokumentární filmy o Kutné Hoře z období první čs. republiky, které dosud nebyly zveřejněny:

  • Návštěva prezidenta T. G. Masaryka v Kutné Hoře dne 23.9.1922 (5 minut – němý film)
  • Továrna na cukrovinky a čokoládu Koukol a Michera z roku 1926 (9 minut – němý film)
  • Architektonické památky Kutné Hory a okolí z roku 1928 (17 minut – němý film)
  • Historie a současnost Kutné Hory v režii Ludvíka Guby z roku 1935 (8 minut – mluvený film)

Poděkování za spolupráci na letošním Dni architektury patří majitelce vily Kateřině Daczické, ředitelce kina Veronice Lebedové a Městu Kutná Hora. Odpolednem provedl historik umění a kutnohorský památkář Aleš Pospíšil.

 

Napište nám

Hledáme další prameny a sbírky!

Všechna políčka formuláře musí být vyplněná.
Buďte bez obav – vaše údaje jsou u nás v bezpečí a nikdy je nikomu neposkytneme.

Vyhledávání v digiarchivu